Semnal de alarma! Cu ce arsuri solare m-am confruntat/ Raze UVA si UVB/ Greseli frecvente

Postarea aceasta este un semnal de alarma. Vad in jurul meu tot mai multa lume inconstienta, persoane care se gandesc doar la bronz. Si e un lucru rau cand te gandesti DOAR la acest lucru. Si asa am fost si eu in urma cu 5 ani. O  inconstienta. Eram o adolescenta care voia doar sa se bronzeze. Iti imaginezi cat de cool arata rochia portocalie pe o blonda cu un corp bronzat? Si ce-i aia protectie? Doamne fereste, pai cum fata, daca eu ma dau cu crema aia cu protectie, cum naiba ma mai bronzez?
Marea mea greseala a fost ca habar nu aveam despre cat de nocive sunt razele solare. Nu tineam cont nici macar de intervalul de timp recomandat pentru a sta la soare. Tot ceea ce stiam e ca am la dispozitie doar 4 zile pentru a ma innegri si a se vedea apoi ca eu am fost la mare. Motiv pentru care am ajuns asa:


Aceasta fotografie are caracter informativ. sursa

    Cine statea infasurata in prosop ud? Eu. Cine incerca toate metodele posibile pentru a scapa de acele simptome grele precum frisoanele, arsurile ingrozitoare? Eu. Am incercat iaurtul, uleiul de masline pentru calmare. Aviz celor care poate treceti in momentul acesta prin clipe grele. Eu sper sa nu fie cazul, dar e bine de stiut.
Eram terminata, nu puteam face nimic. Nici macar nu puteam dormi. Buzele erau arse si ele. Nu le puteam atinge. De abia puteam manca. A fost o perioada groaznica pentru mine doar pentru faptul ca imi doream un bronz intens. Nici o clipa nu ma gandeam ca imi pun sanatatea in joc. Mare greseala! Si pentru ca nu vreau sa treceti prin aceeasi situatie, va aduc la cunostiinta urmatoarele lucruri de care eu tin cont dumnezeieste acum.



   Razele solare sunt de trei tipuri UVA, UVB si UVC. 
 Razele UVC- nu reprezinta un pericol, deoarece sunt absorbite de stratul de ozon si nu afecteaza pielea.
Razele UVA-  sunt cele mai numeroase. Acestea sunt prezente pe tot parcursul timpului, inclusiv iarna sau cand cerul este innorat, motiv pentru care este destul de important sa folosim o crema cu protectie solara tot timpul. Acestea patrund adanc in piele fiind raspunzatoare de diferite alergii , pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor 
  Razele UVBsunt responsabile de bronz sau  arsurile solare , precum cele pe care le-am avut eu, dar si pentru reactii alergice si cancer de piele.

  

Si am un caz concret, mama mea. A stat in fiecare vara, la soare, pentru a se bronza fara protectie, iar la  varsta de 38 ani are riduri destul de adanci. Acum incerc din rasputeri sa i le diminuez cu masti, creme si masaj facial.



 Cu siguranta ati auzit de SPF Sun Protection Factor ). Indiferent ca mergeti la plaja sau in oras, doar pentru simplul fapt ca va expuneti la soare trebuie sa folositi o crema cu spf cat mai mare.
Spf-ul maxim este 50, acesta protejand in proportie de 98%. Spf 30 protejeaza  96%, iar spf 15% doar 92%. In momentul in care alegeti lotiunea pentru plaja, aveti grija sa scrie pe sticla" UVA/UVB". 
Ideal este ca atunci cand va expuneti pentru prima data la soare, sa folositi 50, iar apoi scazand treptat factorul de protectie. Pentru un bronz sanatos este recomandat sa NU stati la soare in intervalul de timp 11-16. 
Buzele au si ele nevoie de ingrijire, astfel folositi un balsam cu spf. Eu folosesc Nivea sun Spf 30.



Duminica am fost la strand si am vazut fete care se expuneau pentru prima data la soare. Erau extrem de nerabdatoare pentru a se bronza, aplicand doar ulei de masline, in cel mai bun caz, un ulei cu spf 6 . Really?? Incercam sa le explic cat de mult gresesc, insa nu-mi dateau importanta. Acesta este motivul pentru care am ales sa scriu aceasta postare. Pentru ca vad atata iresponsabilitate si vreau sa luminez mintile si sa le spun ca se joaca cu sanatatea lor. Efectele se vor vedea mai tarziu, cand pielea isi va pierde din elasticitate, iar ridurile nu vor intarzia sa apara.



1. Daca am tenul inchis, nu am nevoie de protectie solara pentru ca nu ma ard.

Gresit. Chiar daca ai pigmentul mai inchis si nu esti predisupusa atat de mult la arsuri solare precum o persoana cu pigment deschis, asta nu inseamna ca esti protejata si de imbatranirea prematura sau de aparitia anumitor alergii si tipuri de cancer. ESTE NECESARA aplicarea cremei cu spf indiferent de situatie.

2.Aplic o singura data produsul cu protectie solara si sunt protejata intreaga zi.

Nici vorba. Crema cu protectie solara se aplica cu 20 de minute inainte de expunerea la soare, iar aceasta trebuie reaplicata o data la 2 ore. Astfel, este necesar sa o iei cu tine la plaja.

3. Am aceasta lotiune de 3 ani. Imi va ajunge si anul acesta.

Chiar daca mai sunt cateva luni pana la expirarea produsului,  este foarte posibil sa-si fi pierdut din proprietati, nemaiputand sa ofere protectia necesara.


Imi doresc din suflet ca fiecare din voi sa va protejati asa cum trebuie, fiindca nu este de glumit! Eu sunt extrem de alba. Niciodata nu am reusit sa ma bronzez, ci doar sa ma inrosesc. Anul acesta am un plan. Daca reusesc, va voi da si voua, celor care sunteti in situatia mea, reteta succesului! 
Daca voi, cele care sunteti albe, reusiti sa obtineti un bronz natural (nu vreau sa aud de solar) spuneti-mi si mie cum faceti asta.


8 comments

  1. Eu prefer sa ma duc 3 sedinte a cate 6 minute la solar, ca sa-mi pregatesc pielea pentru "socul" de la plaja.

    Va zic cum fac eu intr-o vacanta la mare.
    La incepul folosesc crema cu factor de protectie 15 (2 zile), dupa care trec la 8-10 inca doua zile, iar dupa acesta am liber la uleiuri de 6.
    Niciodata nu stau la soare in ore de varf, cand soarele arde, Niciun bronz nu merita sa-mi distrug pielea. Cum simt ca ma arde ma retrag frumos la umbra, intru in apa sau trag un pui de somn :-)

    ReplyDelete
  2. Eu am tenul deschis, ma bronzez destul de usor si ma ard rar. Si totusi, prefer sa raman alba! Am patit-o rau de tot acum 3 ani, cand am fost la strand fix intre orele de varf si nu am avut nicio crema cu protectie solara la mine. Aveam doar o crema normala de la Nivea. Logic ca m-am ars destul de rau, incat aveam febra, nu puteam sa dorm de la arsuri, etc. In plus, in acea perioada ma epilam lunar cu ceara. Cand m-am dus sa ma epilez, la vreo 2 saptamani dupa ce fusesem la plaja, crede-ma ca mi-a luat cosmeticiana si o bucatica din pielea arsa de pe picioare! Sa mai adaug ca de atunci am riduri fine la ochi & pe frunte?

    ReplyDelete
  3. Foarte bun articolul si intr-adevar, e o situatie grava printre tinerele din ziua de azi.Dar stii ce ma supara insa pe mine cel mai tare?Mamicile care isi aduc pe plaja copiii de doar cateva luni si ii iuta pe cearceaf fara o crema sau palarioara, si spun ca ii fac bine razele ca deh, e sanatos ceva cu vitamina D ..deci nu mi-a venit a crede cand am auzit o mamica spunand asta unei fete care avuse tupeul sa ii spuna ca micutul are urme de arsura de soare si ar trebui sa aiba grija de el...

    ReplyDelete
  4. Oh Doamne, ai punctat atat de bine.. sanatos cu vitamina D ah? Am trait sa o aud si p'asta. M-ai lasat muta! Intr'adevar, asta este o adevarata lipsa de iresponsabilitate. Nu inteleg asa ceva... mi-e imposibil.....

    ReplyDelete
  5. Asa e Ancutza. Ai mare dreptate. SI pe mine ma minuneaza, tocmai de aceea incerc sa trag un semnal de alarma. Nu se poate asa ceva..atata timp cat informatia o gasesti peste tot, pe internet, la televizor se vb despre cat de nocive sunt razele, de ce sa nu iei masuri? Din prea multa comoditate..si stii cum e vorba aia" nu te inveti minte, pana nu te arzi ". Te pup!

    ReplyDelete
  6. Mda si prietena mea cea mai buna a fost lam are weekend-ul trecut si s-a ars, hai ca s-a ars pe corp din cauza ei ca nu s-a protejat, nu stiu ce o fi fost in capul ei...insa a facut reactie alergica la soare, i s-a umflat, fata, ochii, picioarele si a stat 3 zile internata la Urgente, nu e de gluma. Soarele de acum e mult prea puternic!

    ReplyDelete
  7. Si eu acum cativa ani obisnuiam sa merg frecvent la plaja si sa fac tot posibilul sa ma bronzez ...dat fiind faptul ca mereu mi s-a spus ca fac reclama la iaurt....Acum 2 ani am reusit sa plec in Japonia pt un an si am ramas surprinsa cand intrebam femeile de 40 sau 50 de ani de ce arata ca si cum ar avea 25 30 de ani si mi-au spus ca ele sunt invatate de mici sa se protejeze impotriva soarelui si ca aplica mereu creme cu SPF de 50 plus...ceea ce la noi nu se face tocmai de aceea avem riduri sau parem mai mari la varsta (tin sa zic ca mereu mi s-a dat peste varsta pe care o aveam)...prin urmare am renuntat total la a ma bronza and I embrace my color..adica pielea alba....Sa stii Alina ca mare dreptate ai si ma bucur ca printre tot si toate nu sunt singura care s-a schimbat radical in privinta razelor solare....:)

    ReplyDelete
  8. Si eu acum cativa ani obisnuiam sa merg frecvent la plaja si sa fac tot posibilul sa ma bronzez, acum folosesc de toate numai sa ma protejez de soar , am niste pete solare in jurulochilr si nu se depigmenteaza deloc , nici cu laser .....deci preotectie solara maxima si orele permise , in adolescenta zaceam cu uleiul pe mine tota ziua de ma faceam tuci , acum .....totul s a schimbat , soarle numai este asa prietenos .......deci ......atentie.......m-am fript i acum suflu si in iaurt:)madalina

    ReplyDelete

Comentariul tau inseamna enorm pentru mine.Te astept si data viitoare. Multumesc!